Pages

Tuesday, December 11

Munah & Bedah : Saya rindu sekolah!

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.
Syukur atas segala nikmat yang Allah SWT kurniakan kepada kita.
*Tarik nafas, hembus, say alhamdulillah*
:)


Harini Munah ada benda nak cerita lagi *intro sama untuk setiap post*

Anyway, post kali ini diilhamkan khas buat adik adik junior tersayang, 

terutama bagi yang baru menghabiskan peperiksaan SPM baru baru ni.

Almaklumlah AKAK ni dah tua, tahun ni pun dah nak dapat cucu ke-4 dah. Hihu. *Ah tetiba*

Tahniah setinggi tinggi tahniah buat semua sekali.



Hooreyyyy kami akan dikitar semula! -Mr.Paper-
















Mesti semua tengah seronok sangat sekarang ni kan,
Ada yang tengah kemas kemas nak pergi PLKN,  

ada yang tengah mencari kerja,
ada yang dah kerja pun,

ada yang tolong mak buat kerja rumah,
dan macam macam lagi lah.

(By the way, PLKN best sangat ^^V)

Apa apa pun semoga semuanya diredai Allah SWT, inshaallah.
Ehem ehem. Back to the story.

-STORY OF SAODAH-

Nama diberi ialah Saodah. 
Dolu dolu masa sekolah, Saodah ni benci sangat peraturan sekolah. 
Bukan setakat tak suka, tapi benci. 
Benci, aduhai takutnya dengan perkataan tu.
Ha benci, macam mana tu?


Muka bila dengar word 'peraturan'



























Tak suka tak suka! *jerit macam matlufthi* 

REBELLIOUS. Apa yang dilarang, yang itu yang nak dibuat.
Cikgu tegur jangan buang sampah merata rata, lagi lah kita nak buang sampah kat tepi tong sampah. Nak nak kalau warden garang yang kita 'suka' yang suruh.



















Antara yang Saodah paling seteres pasal peraturan :

1. Kena pakai kain dalam, handsocks, stokin dan full anak tudung.

    Tudung kena labuh sejengkal dari bahu. 


















2. Kena turun surau setiap kali waktu solat.
Padahal surau depan hidung. 



















3. Kena turun riadah setiap hari.
Riadah pelajar aspuri kadang kadang
duduk tepi longkang usya aspura je. Aduhai.




















4. Kena pakai jarum tepi tudung masa sekolah, riadah, prep *all the time*



















5. Dilarang bawak phone.
Public phone pulak ada satu je yang elok.




















Seksanya Saodah rasa nak menghabiskan masa melayan peraturan sekolah.
Apabila peperiksaan SPM tamat, 
makanya tibalah masa Saodah meninggalkan sekolah tercinta.
*Horeeyyy*


Beralih kepada alam baru, alam kolej/universiti.
Saodah sangat eksaited sebab lepas ni dah tak ada peraturan yang leceh lagi membebankan ni. Saodah happy, suka sangat.


Jadi Saodah pun memulakan hidupnya sebagai pelajar universiti dengan gembira di samping kawan kawan.

Suka sangat dia

























Boleh pakai baju apa pun Saodah nak pakai. 
Tak yah pakai jarum kat tudung dah, *ish skema betul!*
Pinjam baju Snow White pergi kuliah



















Tak wajib dah turun surau lagi, boleh solat kat bilik je.
















Phone 24 hours ada dengan Saodah. Sampai tidur pun pegang phone.

Happy nya Saodah rasa. 


Happy.
Happy.

Happy.
...
..
.















Semakin lama, Saodah rasa semakin kosong.
*segala kata cacian yang telah engkau berikan**kosong kosong*

Saodah rasa gusar dan gelisah.
Kadang kadang Saodah rasa dilema.


'Iyeke ini diri aku yang sebenar?'
'Kalau ye, kenapa aku rasa tak tenteram ni?'
'Kadang kadang rasa orang boleh nampak je kaki aku bila tak pakai kain alas.'

'Rindu lah pulak nak berebut saf depan kat surau.'

Sampailah satu hari, Allah gerakkan hati Saodah untuk turun ke surau pada waktu magrib.
'Ramai rupanya muslimat muslimat Akasia turun surau.'

















Dan kebetulan ada seorang senior yang comel lagi manis madu buat sharing is caring semasa masa senggang waktu magrib isyak. 
Dan beliau bercerita tentang hadis 40 yang pertama, iaitu:

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata:
Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.




















Saat itu Saodah rasa terpukul. *dush dush* *hidung berdarah* 
Saodah tersedar. Selama 5 tahun Saodah bersekolah dan hidup bersama isi di dalamnya.
Segala peraturan yang Saodah buat dan kadang kadang tak buat, semuanya tidak ikhlas.
Tidak ikhlas, yakni bermaksud bukan kerana Allah SWT.


Dahulu Saodah pakai stokin kaki, 
niat hanya kerana tidak ingin didenda oleh warden.
Dan bila warden tiada, stokin hilang entah kemana.
Aurat lantas terdedah kepada pandangan ajnabi.

Dahulu Saodah bertudung litup melebihi bahu, 
hanya kerana sekolah inginkan begitu.
Tidak langsung bersangka baik dan memandang hikmah nya; 
tudung yang labuh itu untuk melindungi aurat si hawa.

Maka itu yang Saodah niat, itulah yang Saodah dapat.
Bila niat kerana manusia, ikhlas itu sangat susah digapai.

***
Lantas Saodah mulakan cara hidup nya dengan niat yang baru, kerana Allah SWT.
Hidupnya yang masih ada peraturan.
Peraturan yang sedikit sebanyak sama seperti di sekolah.
Peraturan yang dicipta mengikut syariat,
yang Saodah sedar syariat itu adalah suruhan dan larangan Allah SWT.

Bukan hanya warden semata mata.


Berbeza tapi tetap mengikut syariat.


















THE END OF 'STORY OF SAODAH'

***************************************************
















Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud:
"Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir.

Kalau dolu dolu masa sekolah tiap tiap malam baca surah Al-Mulk,
siap ada lagi abang abang badar lead baca surah ini sama sama pakai microfon.
Tapi sekarang kenapa berhenti?

Teringat kata kata seorang sahabat,
"Kalau lah ana dijemput oleh malaikat maut semasa ana tidur, sedangkan malam itu ana
terlupa nak baca surah ini, ana rasa sangat RUGI. Rugi sangat ya Allah."

Memang. Sangat rugi. *notetoselftoo*

***************************************************
Masa sekolah dulu, isu seluar pendek sangat popular di kalangan aspura.
Kenapa masa kat sekolah boleh menutup dengan sempurna, tapi bila keluar sekolah semua terserlah?



















Kalau dulu sentiasa ada warden, abang akak badar dan pengawas yang memantau.
Sekarang masanya kita pantau diri kita sendiri dengan ingatan dan niat kerana Dia,
Allah yang Maha Melihat.

Mari kekalkan apa yang baik, mari perbaiki niat, agar ikhlas sentiasa dekat:)

P/S: Bagi siapa yang dapat PLKN, jangan lupa bawak ubat halau nyamuk ye! 
        *sempat lagi*

Allahualam. Assalamualaikum ^^V



Saturday, October 27

Munah & Bedah : Teknologi

Assalamualaikum warahmatullah.
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Hari ni Munah ada benda nak cerita.
*Cerita aje Munah ni*


Ada suatu hari tu, Munah tertinggal phone dalam toilet. Rushing rushing lupa nak amik. Huhu.










Masa tu cool jelah, 5 minit je lagi nak habis kelas.
Inshaallah ada nya, tak ada siapa nak amik. *Yakin yakin*


Tapi bila Munah (ditemani Bedah) sampai ke toilet.
Phone nya udah enggak ada.

Munah pun sedih lah sangat. Sedih sedih sedih.
Lagi satu, sebenarnya Munah baru je beli phone tu.
So rasa terkilan lah sikit (bukan sikit tapi banyak). Huhu.

Tapi nasib baik Bedah ada teman, kalau tak nak try dah terjun longkang *konon konon sedih*

















Saat hati sedang akal sedang risau dan buntu, 
tiba-tiba baru Munah teringat,
tadi ada cleaner tengah bersihkan toilet masa Munah pergi toilet.
So mungkin beliau yang amik. Kot.

Tapi bila call phone Munah, tak angkat. 

Lantas syaitan memulakan tugasnya. 
Meniup niup prasangka prasangka buruk dalam otak Munah. *Fuhh fuhh* 

1st assumption Ni mesti cleaner ni ambik phone Munah ni!

















2nd assumption: Mesti acik cleaner ni nak jual phone Munah!
















3rd assumption: Kot kot acik cleaner bagi kat ahli keluarga dia tak?!

















Jahat betul syaitan ni kan. Ish ish. Astagfirullah.

********
Nak dijadikan cerita, 

Hidup Munah dikelilingi oleh insan insan yang sangat lovely, adorable dan indah.
Insan yang sentiasa mengingatkan kepada Allah saat susah dan senang. Alhamdulillah.

Dolu dolu kan, bila Munah ada masalah, 

mesti stress sorang sorang, nangis dalam bilik, pastu dah. 
Takde ape ape.

Tapi sekarang bila ada masalah, 

sorang sorang sahabat datang.
Bawa al-quran kecik di tangan, 
hadiahkan ayat ayat dari Allah, nangis sama-sama.
and secara tak langsung rasa makin dekat dengan Allah. Sweet kan?
Allah hantar kawan kawan yang baik macam ni sebagai medium kasih sayang Dia :')

Ok balik topik asal.


Makanya bila phone Munah tu hilang pun, Munah tak gusar pun, rasa tenang.
Sebab ni ujian. 

Ujian tanda sayang. 
Sayang itu datang dalam hikmah. 
Hikmah itu tarbiah dari Allah.
Dan hikmah itu boleh dirasai apabila kita berfikir dan muhasabah.

'Apa salah aku? Apa Allah nak tunjuk melalui ujian ni?'
Tak jumpa hikmah? Fikir lagi.

And nak dijadikan cerita lagi, ada kawan kawan Munah yang comel lote tolong hantar mesej

kat phone Munah tu. 
Mesej ugut lah, 
mesej ada ayat al-quran, 
mesej kata "mencuri itu berdosa". 
Macam macam. Hihi. Comel.


















*Doa itu penting, tanda penggantungan pada Allah. Tak kisah lah muka buruk sebab menangis pun.*

Dan Alhamdulillah...



















Mesej daripada nombor acik cleaner tersebut,



















Haha okay ini sangat kelakar dan comel.
Masa baca mesej ni dengan my lovely friends, tergelak gelak jugak lah.

Dan pada hari Isnin pun, Munah dapat phone Munah balik.
Acik cleaner tu sebenarnya muda lagi. Cantik pulak tuh. 
Alhamdulillah cantik luar dalam pun cantik.


Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. His plan is the best.

Jadi nak share lah kan, hikmah Munah dapat dari peristiwa ini:


1. Bersangka baik.
Bersangka baik dengan semua. Dengan Allah, dengan kawan kawan, dengan family.

Barulah hidup bahagia. Kalau asyik bersangka buruk, tu mencerminkan tahap kebersihan hati kita. Jadi jom muhasabah diri! *notetoself*

2.Bersabar.
Munah memang tak sabo sikit *yeke sikit*

Sebab tu Allah selalu bagi ujian yang uji kesabaran Munah. 
Sebab tu Munah selalu hilang barang, 
Jadi sila jangan marah bila Munah hilang barang lagi, ni tarbiah Allah bagi tahu
*alasan taknak kena marah* :D
Tapi alhamdulillah, makin lama makin improve lah. Makin sabo. *bagila*

3. Yang palinggggg penting! JANGAN LALAI.

Sebenarnya selepas Munah beli phone baru ni, 
Munah rasa sebenarnya.. Munah...makin lalai. 
Sebab phone ni membolehkan Munah online 24 hours. 
Ni masalah Munah la, orang lain rasa biasa je kot.
Tapi Munah memang rasa kelalaian tu. Sob sobbs.

Maka ada niat di hati nak get rid of it, sebab susah nak kawal.
Tapi dalam hati "tunggu dulu lah!"


Tapi bila Allah bagi ujian kehilangan ni,
rasa macam peringatan sangat sangat,
"wahai Munah! Jangan lalai!"


Dan sebenarnya sepanjang 3 hari Munah hidup tanpa phone, 

Munah rasa tenang yang amat.
Dikelilingi sahabat sahabat yang lovely lagi,
takda sumber kelalaian, rasa best.

*Allah sweet*


Okay okay okay. 

Sebenarnya post ni nak cakap pasal gadget gadget yang wujud masa zaman kita ni.
Sebab tu tajuk TEKNOLOGI. Tapi intro terlebih panjang,

Pernah tengok tak situasi,
Kanak kanak umur 3-4tahun dah terer main Ipad, tablet and so on?
Dulu kita kita main guli je.

Sungguh dunia sudah maju.

And rasa macam kenal tak situasi dalam gambar di bawah?





















Satu family berkumpul, lengkap bilangan nya.
Tapi masing masing tunduk penuh tawaduk.
Melayan teknologi dan kemodenan.
Facebook, Twitter, Whatsapp, Skype dll.

Update status kat social network:

'Happy moment with the family'
'Dinner with family, terharu semua ada. Heww'


Tapi hakikatnya..

Tak seindah khabar.
Realiti tak seindah fantasi.

Dulu pun Munah tengah scrolling TL twitter *kite pun ada twitter-.-*
Ada quote:

"Nowadays, late night talk with cousins is replaced by updating status in social networks."
Rasa kena tampar, dush dush dush.
Bagi Munah, memang betul pun.
Dulu before tidur, mesti share share story dengan cousins sampai bersilang silang kaki punya syok cerita. Bangun pagi esok kaki dia kat muka kita, kaki kita kat muka dia.
Tapi sekarang...
Hmm.

Masih ada masa untuk ubah kekurangan ini.

Teknologi tak bersalah.
Tapi kita kita yang menggunakan dia ni.

Teknologi boleh jugak jadi salah satu medium dakwah.
Boleh jugak jadi perapat ukhwah.

So now depends on us.
Nak manis atau pahit.

Realiti atau fantasi.

Sama sama baiki diri.
Wallahualam :)

Selamat Hari Raya Aidiladha!

Thursday, July 26

Munah & Bedah : Sahabat

Berbicara tentang sahabat, sering kali kita sangat menginginkan adanya sahabat yang baik di sisi, namun sering juga kita terlupa, adakah kita sudah cukup menjadi sahabat yang baik kepada orang lain?

Menjaga hati sahabat

Kita suka tak kalau kawan kita cakap kasar je ngan kita? Pasti tidak.

Jadi mengapa mesti kita?





















Cuba check balik, selalu tak kita keluarkan kata kata yang buat kawan kita tersinggung, walau si kawan kita rasakan sepertinya heartless, tak amik port sangat, namun siapa tahu di dalamnya hatinya mungkin terguris dengan hirisan kata kita. Kita tak tau, dan takkan pernah tau sekiranya tidak ditonjolkan pada luarannya. Jadi, langkah berjaga-jaga adalah dengan menjaga saja lidah kita.

Perkelahian pertama di dunia ialah antara dua anak Adam iaitu Qabil dan Habil. Ia dicetuskan oleh Iblis yang memusuhi manusia hingga kiamat. Justeru ingatlah, apabila kita berbalah tanpa didasari kebenaran, sebenarnya kita menurut jejak-jejak Iblis.

Minta maaf?

Pernah buat kawan terasa? Mestilah kan. Tapi apa yang penting, ialah ucapan maaf.


Even kalau kita lambat seminit je pun, terambik pemadam kawan, terlupa nak pulangkan kasut, apa salahnya minta maaf? Jangan ego, sayangilah sahabat kita :)

Memberi pertolongan kepada sahabat?






Sesiapa yang menolong keperluan saudaranya, Allah akan menolong keperluannya pula. Siapa yang menghilangkan kesusahan orang Islam, Allah akan menghilangkan kesusahannya di hari akhirat kelak.(Hadith riwayat Bukhari)

Kalau kawan kita meminta bantuan, maka wajib bagi kita untuk menolong setakat yang termampu. Allah mengasihi seseorang yang mampu mendahulukan keperluan orang lain mengatasi dirinya sendiri. Allah sebaik-baik pemberi rezeki. Apa yang kita berikan akan diganti dengan yang lebih baik.

And rasa rasa kalau kita selalu culas nak tolong kawan, nak pinjam kan 2 ringgit pun kedekut, agak agak kawan kita tu ada hati nak tolong kita balik tak?
Pikirkan :)

Susah senang bersama?
Rasulullah SAW bersabda: “Tidak beriman seseorang kamu, hinggalah dia mencintai saudaranya, sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri.” Hadith Muttafaq ‘Alaih.


Bila kawan sakit kita ziarah, bila kawan nak kawin kita lompat lompat gembira.
Apa yang kita rasa bila kita gelak gelak, kawan kita menangis dihadapan kita?
Apa kita rasa bila kita bersedih, kawan kita ketawa gembira?
Awkward kan? Memang. So jom selami hati kawan kita. 
Gembira dengan perkara yang gembirakan dia, bersedih dengan perkara yang sedihkan dia 




















Namun ada satu persoalan.... 















Adakah cukup kita bersahabat hanya di dunia? Kalau sayang pasti mau kekal selamanya kan, kalau boleh sampai ke syurga. Lantas apa yang bisa membuatpersahabatan ini membawa kita ke syurga?

Sahabat yang sejati itu adalah sahabat..

“Dia yang mengingatkan kamu kepada Allah SWT.”



 Sabda Rasulullah SAW:
“Tujuh golongan yang akan dinaungi Allah pada hari tiada naungan melainkan naunganNya: ….. Dua lelaki yang kasih mengasihi kerana Allah, bertemu dan berpisah keranaNya. Hadith Riwayat Bukhari.


Selalu dengar kan, orang yang ingatkan kita pada Allah. Bila pandang je, rasa tenang dan damai. Tu lah sahabat yang baik. 
Tapi kan, kita dah jumpa ke? 

Sahabat kamceng, ramai sangat dah kat dunia ni. Tapi sahabat sejati, tak ramai yang dah menjumpainya.

Kenapakah? 
Kerana pada asasnya, kita tak berusaha jadi sahabat sejati pada orang lain.
Kita jarang ingat Allah, adakah kita expect orang lain untuk mengingati Allah pabila menatap wajah kita?

Oklah dah penat tulis. Jom muhasabah, jom jadi sahabat yang baik dan sejati. Selamat beramal !

Munah pernah baca,  kalau kita pegang tangan sahabat
begini (di bahagian lengan), lebih mudah untuk wujudkan
 chemistry and physics antara sahabat. Selamat mencuba!
 *laki buat macam pelik tp takpelah cuba je*

Selamat menjalani ibadah puasa. Assalamualaikum ^.^