Pages

Tuesday, February 17

Tarbiah dari Game Tarbawi

Bismillahirahmanirrahim.
It's been a while. But tonight I feel like writing.
Not in my personal note tho, but here.
And yeah, maybe because I have the feeling of no one is reading it anyway :)

Jadi hari ini merupakan hari di mana saya terdetik untuk download apps game Tarbawi dari syarikat Langit Illahi. Jazakillah khair sahabat yang semangat mempromosi apps ini di facebook, whatsapp dan sebagainya huhu. Apps ni basically more to quiz yang menguji pengetahuan kita tentang sejarah Islam pada zaman Rasulullah SAW, sahabat sahabiah, nabi-nabi dan lain-lain. Best, recommended, dan insyaallah banyak manfaatnya. Moga Allah mengurniakan pahala yang banyak pada mereka yang cipta apps macam ni. Bestnya dapat buat something untuk ummah, semoga saya juga dapatlah jadi begitu sebelum meninggalkan dunia ini. Amin.. :)





















Dan hari ini, adik bongsu rumah ini pulang ke rumah, cuti sekolah untuk 7 hari. Tapi still kalah dengan kakaknya cuti sebulan lebih huhu. Dan dijadikan ceritanya si bongsu ini terjebak sekali dengan kakaknya yang sedang bertungkus lumus nak jawab soalan dari apps game tarbawi ni, alhamdulillah ada bantuan untuk tolong goggle kan soalan atau info yang kakaknya tak tahu. Sounds boring but it's fun even when you are doing the most boring-est thing in the world, but if the right person is with you, it is fine. Hehe, maka berbonding lah kami di kamar tidur sambil menghadap telefon dan laptop dari selepas asar sampailah hampir ke waktu magrib, bila sudah kedengaran bunyi microphone surau mengalunkan zikir yang kebiasaannya dipasang sebelum azan.

"OK Bedah, satu soalan lagi, last last."

Dia adalah seseorang yang melahirkan Rasulullah SAW.

"Ala, senang pulak soalan yang ni. OK last, satu lagi."

Dia adalah khalifah ar-rasyidin yang kedua.

"Aik masa kita nak stop ni lah dia keluar soalan yang kita takyah google kan Munah hehe."

"OK last satu lagi satu lagi. Cepaaaattt dah nak azan."

Rasulullah diwahyukan dengannya oleh Allah saat diangkat di langit.

(Dan mungkin kerana otak kedua kami cram ataupun hipoksia sebentar, maka berlaku misinterpretation pada soalan ini yang membuatkan jadi lama proses nak menjawabnya.)

"Soalan ni tanya peneman Rasulullah masa peristiwa isra' mikraj kan? Bedah, cuba google peneman rasulullah israk mikraj. Buroq? Nabi Isa? Cuba jawab je."

"Munah rasa macam spy pulak hehe. Eh salah la jawapan dia."

"Ke salah eja cuba eja buraq ke. Eh ke jawapan dia nabi Yahya? Cuba google lagi."

"Kita baca jela balik kisah israk mikraj dari awal."

"Cepat dah nak azannnnn."

"Ada 10 tingkat tangga ni Munah, semua ada cerita masing-masing."

"Baca-baca. Tambah ilmu sikit.

Dan saat itu azan pun berkumandang tapi kami masih dengan pencarian jawapan yang asyik direject. 'Agi hidup agi ngelaban, baru je azan.'

Tetiba rasa satu feeling nak amati dan scan balik soalan.

"Eh! Dia tanya pasal amanah apa yang Rasulullah dapat masa peristiwa israk mikraj, bukan peneman baginda."

"So...."

"Solat!"

"Haah betul lah!"

"Eh..."

"Solat.."

"Azan.."

"...."

".............................."

"Hehe......"

"Allah suruh kita solat. Sekarang."


*********************************************

Yang pertama dihisab nanti,
Adalah solatku, tanda abidku pada Dia.

Namun sering diriku bermain disini,
Tanpa runsing apakah solatku terpelihara.

Dan tertulisnya apa saja disini,
Bukanlah untuk sesiapa..

 Malah untuk si alpa yakni diri sendiri,
Kerana aku tidak sempurna.

*********************************************

"Teringin nak jadi baik macam apa yang orang fikir tentang aku...."

"Sama, aku juga begitu."